6.6.11

Τελωνείο και αγορές μέσω Internet: Πόσο κοστίζει τελικά το online shopping?

Online Shopping


 Τα τελευταία 1-2 χρόνια επιλέγω να κάνω μεγάλο μέρος των αγορών μου μέσω internet. Το προτιμώ γιατί μπορώ να αγοράσω από την άνεση του σπιτιού μου, χωρίς να χρειάζεται να περπατάω μέσα στο κρύο ή στη ζέστη, ότι ώρα θέλω (είναι ανοιχτά 24/7!) και έχω απεριόριστες επιλογές (μπορώ να αγοράσω από όποιο μαγαζί θέλω, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί να έχουν internet site)!!!!! Μπορώ επίσης να συγκρίνω τιμές από site σε site και να βρω απίστευτες προσφορές και ευκαιρίες!

Το μόνο πρόβλημα που εμφανίζει το online shopping, και που φαίνεται να παιδεύει πολύ κόσμο, είναι οι διάφοροι δασμοί εκτελωνισμού και φόροι που μπορεί να ζητηθούν κατά την εισαγωγή της παραγγελίας μας. Και ο λόγος για το παραπάνω πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια οδηγία για το πόσο πληρώνουμε και πότε… Ή μάλλον υπάρχει αλλά δεν ακολουθείται πάντα, κάτι που μπερδεύει λίγο την κατάσταση, και μας αφήνει να αναρωτιόμαστε πόσο τελικά θα μας στοιχίσει η online αγορά που κάναμε, μέχρι την στιγμή που θα παραλάβουμε το πακέτο μας και θα μας λυθεί η απορία!! :)

Κάνοντας μια έρευνα στο internet πάνω στο θέμα πρέπει να ομολογήσω ότι μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο οπότε αποφάσισα να γράψω αυτό το post προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα…(ή τουλάχιστον να προσπαθήσω!!) Θα πρέπει να πω από την αρχή ότι όλα τα παρακάτω προέρχονται από προσωπική εμπειρία μέσα από τις αρκετές αγορές που έχω κάνει online και της έρευνας που έκανα πάνω στο θέμα.

Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για τα δέματα που διακινούνται μεταξύ της Ελλάδας και των Κρατών Μελών της Κοινότητας (Ε.Ε.) δεν μεσολαβεί Τελωνείο. Επομένως, όταν αγοράζουμε ένα προϊόν από ηλεκτρονικό κατάστημα της Ε.Ε. πληρώνουμε την τιμή του προϊόντος, το ΦΠΑ (που συνήθως περιλαμβάνεται στην τιμή ή υπολογίζεται όταν κάνουμε checkout) και τα μεταφορικά.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν αγοράσουμε κάτι από χώρες εκτός της Κοινότητας (Ε.Ε.). Σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία (βλέπε: 'Εγχειρίδιο Τελωνειακών Θεμάτων 2008' σελίδα 83, ερώτηση 171) για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων απο Τρίτη χώρα ειδών είναι μηδενική όταν η συνολική αξία του προϊόντος (τιμή+ΦΠΑ+μεταφορικά) δεν ξεπερνάει τα 22ευρώ! Όταν η συνολική του αξία ξεπερνάει τα 22ευρώ (το πιο πιθανό!!), καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Και εδώ είναι που μπερδεύονται τα πράγματα.....Η τελική τιμή ενός προϊόντος που αγοράζεται από  χώρα εκτός της Ε.Ε. προκύπτει όταν προσθέσουμε την τιμή του προϊόντος, το ΦΠΑ, τα μεταφορικά, τους δασμούς και τα τέλη, τα έξοδα εκτελωνισμού και τα φύλακτρα! Εδώ θα πρέπει να αναφέρω οτι μπορείτε να γλυτώσετε τα έξοδα εκτελωνισμού αν αναλάβετε να εκτελωνίσετε οι ίδιοι την παραγγελία σας, κάτι που είναι όμως πολύ χρονοβόρο!

Τώρα για να μάθετε τα εκτελωνιστικά τέλη που θα πληρώσετε, μπορείτε να επισκεφθειτε την σελίδα της TARIC. Εκεί μπορείτε να υπολογίσετε τα τέλη με 2 τρόπους: με τον κωδικό TARIC (αν τον γνωρίζετε) ή μεσω περιγραφής. Εγώ προσπάθησα να υπολογίσω τα τέλη που θα πλήρωνα αν αγόραζα μια σκιά ματιών απο διάφορες χώρες εκτός Ευρώπαϊκής Ενωσης μέσω του τρόπου περιγραφής, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα στην σελιδα TARIC:
-browse
-Section VI      Products of the chemical or allied industries
-Chapter 33     Essential Oils and Resinoids; Perfumery; Cosmetic or Toilet Preparations
- 3304             Beauty or Make-up preparations
- 330420         Eye make-up preparations
Έτσι βρίσκω τον κωδικό TARIC για τη σκιά ματιών και μετά μπορώ να δω σε κάθε χώρα πόσο κοστίζουν τα τέλη εκτελωνισμού! Λίγο χρονοβόρα εργασία μπορώ να πω και λίγο μπερδεμένη! Εχει και επιλογή στην ελληνική γλώσσα, όμως με μπερδεψε περισσοτερο, οποτε  επελεξα να κάνω την ερευνα στα αγγλικα.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρρεάζει το κόστος της παραγγελίας είναι η μέθοδος μεταφοράς. Για παράδειγμα, όταν αγοράζουμε κάτι απο την Αμερική μπορούμε να διαλέξουμε να σταλεί η παραγγελία μας με UPS ή με USPS. H UPS είναι ιδιωτική εταιρεία (courier), για την οποία το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και περνάει πάντα απο τελωνείο. Η USPS είναι δημόσια εταιρεία (σαν τα ΕΛΤΑ) η οποία έχει πολύ χαμηλότερες τιμές μεταφορικών και υπάρχει πιθανοτητα να μην περάσει η παραγγελία σας απο τελωνείο. (Αντίστοιχή με την USPS για αγορές απο Ασία είναι η EMS). Σε αυτή την περίπτωση, το αν θα περάσει από τελωνείο ή όχι, εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες:

1. Από την αξία της παραγγελίας
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες στο internet οι οποιες αναφέρουν οτι αν η παραγγελία ειναι λιγότερη απο 100 ευρώ το πιο πιθανό είναι να μην περάσει απο τελωνειο οταν εχουμε επιλέξει πάντα την μεθοδο του USPS. 

2. Από το μέγεθος της συσκευασίας
Πολλοί λενε οτι αν το κουτί της συσκευασίας είναι πολύ μεγάλο και βαρύ, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανοτητα να περάσει η παραγγελία απο τελωνείο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κανόνας, καθώς βρήκα πολλές μαρτυρίες ατομων που παρέλαβαν μεγάλα δεματα χωρις να περασουν απο τελωνείο.

3. Απο την περιγραφή του προϊόντος στην συσκευασία
Μπορείτε να συνενοηθείτε με το ηλεκτρονικό κατάστημα απο το οποίο θα αγοράσετε το προϊόν, να γράψουν στην περιγραφή του προϊόντος 'gift' (κυρίως απο αγορές μέσω Ebay) ή 'repaired item'.

4. Απόδειξη ή/και τιμολόγιο
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να μην υπάρχει απόδειξη και τιμολόγιο στην συσκευασία. Αυτό συνέβαινε παλιότερα αλλά νομίζω οτι ειναι πλέον λίγο δύσκολο λόγω των νομοθετικών διατάξεων.

5. Πως κοιμήθηκε το προηγούμενο βράδυ ο τελωνιακός!!!!!!!!!!
Χρειάζεται και λίγη τύχη ;)

 Ελπίζω όλα τα παραπάνω να έριξαν λίγο φώς στο τουνελ του τελωνείου!!!! Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, μην διστάσετε να το προσθέσετε κάνοντας comment στο συγκεκριμένο post. Αν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο ίσως βγάλουμε τελικά άκρη!!!!!!!!!!!!!!

10 comments:

Anastasia είπε...

Πολύ ενημερωτικό το άρθρο! Έχω φάει τα μούτρα μου τόσες φορές με τα τελωνεία! (damn abercrombie). Όταν ρώτησα στο τελωνείο, μου είπαν ότι για USPS δεν περνάει τελωνείο μέχρι τα 149,99 ευρώ (τελικό ποσό με μεταφορικά). Επίσης, πρέπει να προσθέσεις, το : να μην μαθευτεί το όνομά σου στο ΕΛ ΒΕλ . Μετά από αρκετούς εκτελωνισμούς, με χρέωσαν 200 ευρώ , για μια θήκη κινητού που κόστιζε 10 ευρώ (με μεταφορικά). Τους έβρισα καλά καλά και το έστειλα πίσω!

Stella είπε...

μολις ξεκινησα να ψωνιζω μεσω νετ και ανομα να συνηθισω τη διαδικασια...
http://misstarshiny.blogspot.com/

mariza είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Χριστίνα!! Thanks.

Leinti nti είπε...

at anastasia: isxiei pragmatika oti ama se mathoun se xreonoun?

poli enimerotiko to arthro kai kalogrammeno. ithela na se rotiso: simferei me tous dasmous telika na agorazeis apo USA?

Unknown είπε...

Εγω εχω αγοράσει παρα πολλές φορές απο Αμερική και δεν ειχα ποτέ κανενα πρόβλημα... Και είχα αγοράσει και αρκετά ακριβά πράγματα απο Nordstrom και δεν πλήρωσα ποτέ τελωνείο.. Ισως ήμουν τυχερή. Απο τοτε βεβαια που έκανα την έρευνα, εχω αρχίσει να προσέχω τις τιμες, τον τροπο μεταφοράς, κανω παντα μια ερευνα online για το τι εχουν πει αλλοι που εχουν αγοράσει κτλ. Πάντως μερικές φορές, ειναι καλύτερο να αγορασεις 2 φορές και να μοιράσεις τα πραγματα και το κοστος σε 2 πακέτα, παρα να παρεις ενα πακέτο και να το χρυσοπληρώσεις στο τελωνείο! Μπορει να πληρώνεις 2 φορες τα μεταφορικά, αλλα ισως αυτο να ειναι πιο φθηνο απο τους δασμους...

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο...βέβαια ούτε καν μπαίνω στη διαδικασία να κοιτάξω όλα τα παραπάνω...καλή τι πίστη κάνω τον σταυρό μου και περιμένω να μου έρθει το δέμα...βέβαια φροντίζω να αγοράζω πράγματα σε μικρές αξίες....από το e-bay όταν ήθελα αρκετά...τα έσπασα σε 3-4 retailers ώστε η αξία τους να μην ξεπερνάει τα 40 ευρώ....όλα ήρθαν χωρίς κανένα πρόβλημα...αλλά πιστεύω ότι ήμουν και τυχερή!

Ioanna G είπε...

Πολύ καλό και χρήσιμο άρθρο! Εγώ μέχρι τώρα μόνο καλλυντικά παίρνω από εξωτερικό οπότε δεν είχα θέμα με τελωνεία αλλά αν θελήσω να πάρω τίποτα ακριβό θα προσέξω τα όσα λες.

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Thelw na paragilw ena forema apo to Hong Kong, to opoio kostizei 150$ kai zigizei 1.5 kila. poso lete na me xrewsoun kai ti tha borousa na kanw gia na to apofigw?

euxaristw

e-Geomatics είπε...

getaprice.gr Κατάλογος προϊόντων και σύγκριση τιμών από ηλεκτρονικά καταστήματα

Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo myfavouriteeshopssidebar_zps4eecc62a.jpg

INSTAGRAM

PINTEREST

LABELS

BLOG ARCHIVE

TRANSLATE ME

Blog Archive